Name :*
SurName :*
Password :*
Confirm the password :*
:
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Pashtriku Operating Zone
Pashtrku Operational Zone originally included territory of municipalities: Prizren, Sharr, Rahovec, Suhareke (Therandë) and Malisheva. Also in this area, the organization of the Kosovo Liberation Army was made on the basis of units to pass later in military formations. Brigade was the largest military formation.
In this zone, first and most poweful basis of the KLA were in Rahovec municipality, Drenoc of Zatriqi, Zatriqi and villages Berisha Mountains, Kleçkë, Divjakë, etc. After the closure of Grykës së Llapushnikut, an important center for this area becomes Malisheva, where was established the command of the zone under the Commander Muse Jashari. At this time the KLA quickly begins to extend in Suhareka. The body of the Kosovo Liberation Army in the zone had five brigades, which were: Brigade 121, extendet from Llapushniku to Duhël, including all surrounding villages that lay around Berisha Mountains, 122 Brigade, composed of villages around Malisheva; Brigade 123 was stretched in municipality of Suhareka, Brigade 124, included Rahoveci and villages around and 125 Brigade, part of which were villages from Vrini until Prizren.
A distinctive characteristic of this zone was inclusion of intellectual elements, which have a distinctive role, had former political prisoners. After the summer offensive of 1998, most known brigades have suffered dissipation Brigade 123 due to desertion of commander Blerim Kuci and of a part of command and infiltration of elements, which after consolidation was present and constantly weakened military organization of this Brigade and Brigade 125. The latter suffered because of strikes that took from the enemy, initially being killed in ambush Commander "Petrit" Remzi Ademi. While, the weakest point of the Brigade 124, was its battalion operating in Sferkë of Gashi, where farkist element was quite rebelled against the command of the Brigade, but unfortunately not so committed to the enemy.
By the end of 1998, after Muse Jashari goes to another duty, the zone commander was appointed Ekrem Rexha with war nickname "Drini". In the beginning of 1999, he will move to another duty, the commander of the school for command and training, while the brigade commander was named Tahir Sinani. This situation remained until the end of the war.
In this zone, with the decision of the KLA General Staff and under the leadership of Operations Directorate, the school has been organized for officers of the battalion commander. Several generations have graduated. Many of them are also KPC officers. School of courses has led Sali Veseli.

Email to send to: *
Your name: *
Your e-mail: *
Number of comments: 9
shuki
01.03.2013 | 18:09
edhe un isha ne ket zon ne bri.123 z.o.p kam respekt per ushtart edhe komandantet hazrollin , berishen , krasniqin etj.tash jam i pa pun
hasan
24.01.2013 | 07:43
Brigada me e suksesshme ishte brigada 123, nuk di kush e paska shkruar ket shkrim , me keqardhje keni dhane info te gabuara
agimi
19.01.2013 | 09:33
Batalioni i IV në Sfërk të Gashit ka qenë nën Komandën e Brig. 122 e jo 124. Ju lutem mos e shtrembëroni realitetin.Fatmirësisht ky Batalion ka qenë shumë i vendosur për luftë kunder armikut,ku kemi qenë të suksesshëm në dy ofenzivat brenda muajit Mars(14 dhe 30 Marsi)
trimi
19.12.2012 | 12:35
bravo bavo mir po e dike historin e zones se pashtrikut po me sa po e shoh une ta paska tregu dikush gabim se ka akoma brigada zona e pashtrikut perveq qe nuk e paske permend 126 paskan harru me ta tregu edhe nje brig tjeter siq asht brig 128 e cila ta theu kufirin shiptaro-shiptar po nuk ki faj ti se dikush asht msu mi marr meritat e pa merituara per vete e ta paska tregu per gjysem historin
cufi
27.03.2012 | 18:40
Ësht mekat imadh ne raste se permendet UÇK si dhe brigadat e ZOP dhe te lihet anash Brigada "126"Hasi e cila dha gjithqka nga vetja per permbushjen e misionit ushtarak te UÇK duke filluar nga pritja dhe percjellja si dhe strehimi i UÇK deri tek marrja pjes drejtperdrejt ne vijat e frontiti dhe rrenimin definitiv te kufirit artificjal mes Kosoves dhe Shqipris ne skepat e Pashtrikut Plak. Kete gje e dijn mir shum Komandant dhe bashkeluftetar te UÇK-es te cilet kane pas fatin te kalojn per mes Brigades "126"-Hasi-dhe per mes fshatrave te Hasit shum mir te organizuar ne njesi percjellse rreth furnizimit te UÇK-es me armatim dhe municion.Prandaj gjdo mohim i ketyre kontributeve dhe gjakut te derdhur te Deshmorve te Kombit per lirin e vendit eshte i pa justifikushem i pa falshem dhe sidomos per ata te cilet marrin pergjegjsi mbi vete per te shkruar historin e ndritshme dhe te lavdishme te Ushtris Çlirimtare te Kosoves .
sami
09.01.2012 | 13:10
sipas juve qe i pasni cekur te gjitha brigadat e zones se pashtrikut! ku e pasi lan Brigaden 126 te cilet e kan ber organizimin e pritjeve e percielljen e shum trimave te liris te cilet bartnin arm nga shqipria per ne kosov permes bjeshkve te pashtrikut!? lavdi teshmorve e shum respekt invalidve e veterantve.
quni
14.07.2011 | 10:11
rrespekt familjet dshmorve shum shpejt dotbajm shqiperi tmadhe
quni
14.07.2011 | 10:11
rrespekt familjet dshmorve shum shpejt dotbajm shqiperi tmadhe
avdi
02.06.2011 | 17:35
pashtriku kishte nji strateg luftark dhe shum te vendosur ishte kemajl shaqiri i cili organizoj luften ne pikpamje strtegjike .
Name
Content
We reserve the right to delete comments that brake portal rules. 
Drenica Operational Zone is the first Operational Zone of KLA, in fact, was the zone where the Kosovo Liberation Army was established. Here are settled solid foundations of KLA, from where then is extended throughout Kosovo. The first centre of this zone was Prekazi, from where was and the commander of the KLA, Adem Jashari. Later on was in Llausha, in Açareva and later will be focused on Likovc. Likoci for a long time has been a strong centre of the KLA. For a short time centres will influence have been Abria - Neighbourhood of Demak and Daut Halilaj tower between the Tërdec and Baica.
Commander of Drenica Operative Zone until the end of February 1999 was Sulejman Selimi, when this task was passed to Sami Lushtaku. After this, Sulejman Selimi runs in his new task as General Commander of the General Staff of the KLA. Under the command in this zone with high military duty have been distinguished commanders of KLA as Fehmi Lladrofci, Mujë Krasniqi, Iliaz Kodra, Abedin Rexha, Rasim Kiçina etc.
In this zone where conducted first fighting, tough and sustaind for almost two weeks. Here the Kosovo Liberation Army has maintained its uninterrupted continuity. In fighting is especially distinguished Brigade 111 - "Adem Jashari". This was more professionalized formation of KLA, which bases were set by commander - Adem Jashari, and later on by Bekim Berisha, known during the war as Abeja. Valuable contribution to the professional development of this formation is also provided by Rasim Kiçina, Besim Mala, Jahir Demaku etc.
In this zon, KLA has well organized health service: There was a military hospital where were carried out many surgical services. By many doctors from this zone, but also was not missing the assistance or help from the Faculty of Medicine where have been carried out devoted services. In this case it is worth mentioning the contribution and hard work of the surgeon, Fadil Beka. The doctor Lec Uka will fall in Gradica in the line of duty, in the place where he was born. While it is lost without trace politician and humanitarian doctor, Hafir Shala from the Krojkova in Drenat. 
At the centre of this zone where held most important political and diplomatic meetings, which have been and are extremely important for our modern history. Here are highlighted meetings with the Ambassador K. Hill with Rexhep Selimi, Bislim Zyrapi, Sylejman Selimi and Shaban Shala and January 1999 meeting between the KLA HQ (akup Krasniqi, Sokol Bashota, Rame Buja, etc..), and KVM delegation, which was headed by W. Walcker, K. Hill, V. Petritsch etc. For Drenica Operating Area we can say that as characteristic had duration of military operations, maximization of army and representation of liberation war from all society strata. Characteristic of this zone is the decline of four commanders of brigades, in the liberation war barricades as Abedin Rexha-Sandokani – commander of Brigade 112, Fehmi Lladrofci – commander of 113 Brigade and Ilaz Kodra commander of Brigade 114 "Fehmi Lladrofci". The declines/falls in the best way show martial character of the KLA commanders.

Pashtrku Operational Zone originally included territory of municipalities: Prizren, Sharr, Rahovec, Suhareke (Therandë) and Malisheva. Also in this area, the organization of the Kosovo Liberation Army was made on the basis of units to pass later in military formations. Brigade was the largest military formation.
In this zone, first and most poweful basis of the KLA were in Rahovec municipality, Drenoc of Zatriqi, Zatriqi and villages Berisha Mountains, Kleçkë, Divjakë, etc. After the closure of Grykës së Llapushnikut, an important center for this area becomes Malisheva, where was established the command of the zone under the Commander Muse Jashari. At this time the KLA quickly begins to extend in Suhareka. The body of the Kosovo Liberation Army in the zone had five brigades, which were: Brigade 121, extendet from Llapushniku to Duhël, including all surrounding villages that lay around Berisha Mountains, 122 Brigade, composed of villages around Malisheva; Brigade 123 was stretched in municipality of Suhareka, Brigade 124, included Rahoveci and villages around and 125 Brigade, part of which were villages from Vrini until Prizren.
A distinctive characteristic of this zone was inclusion of intellectual elements, which have a distinctive role, had former political prisoners. After the summer offensive of 1998, most known brigades have suffered dissipation Brigade 123 due to desertion of commander Blerim Kuci and of a part of command and infiltration of elements, which after consolidation was present and constantly weakened military organization of this Brigade and Brigade 125. The latter suffered because of strikes that took from the enemy, initially being killed in ambush Commander "Petrit" Remzi Ademi. While, the weakest point of the Brigade 124, was its battalion operating in Sferkë of Gashi, where farkist element was quite rebelled against the command of the Brigade, but unfortunately not so committed to the enemy.
By the end of 1998, after Muse Jashari goes to another duty, the zone commander was appointed Ekrem Rexha with war nickname "Drini". In the beginning of 1999, he will move to another duty, the commander of the school for command and training, while the brigade commander was named Tahir Sinani. This situation remained until the end of the war.
In this zone, with the decision of the KLA General Staff and under the leadership of Operations Directorate, the school has been organized for officers of the battalion commander. Several generations have graduated. Many of them are also KPC officers. School of courses has led Sali Veseli.

Development of fighting in Dukagjin has been very large. But, since in this part of Kosovo had acted initially a part of FARK led by Tahir Zema, was not easy to organize the war and its strategic alignment. Commander of the Dukagjin Operational Zone was Ramush Haradinaj. Situation and circumstances in this area where always difficult as a result of the on-going destructiveness of Tahir Zema. These parts together with the territory of Anadrinia, have been two main arteries that supplied our army with weapons throughout Kosovo. Incorrect action of Tahir Zema, which led to divisions and fratricidal war and later also lead to massive desertion and surrender of over 4000 different weapons, that has brought a lot of damage. Many weapons were thrown or hid, many returned to Albania. Such action becomes even more painful when it is known how the weapons were brought in Kosovo, haw many effort and blood was shed for them. Therefore it is not difficult to know that unjust action of Tahir Zema caused the loss for our war as well as his call for "evacuation" of the population. Where "evacuation" was actually emptying the Dukagjini area and weakening of the armed resistance.
Dukagjini valley especially villages of Deçan’s municipality were constantly bloody arena of fighting of Liberation Army between the enemy killing machinery. Clearly, the main objective of the enemy was the termination of the artery that supplied weapons to the Kosovo Liberation Army.
Hospital of KLA was initially located in Shqiponjë (Jablanica). Even in those not such good conditions, the hospital was well regulated. The doctor and medical technicians showed care for the injured.
At the meeting of KLA Headquarters held on 23.07.1998, the following appointees have been made for Dukagjini Operational Zone: as commander was appointed Ramush Haradinaj, Deputy Commander Nazmi Ibrahim, and Chief of Staff Sali Veseli. In the same day HQ decides to transfer officers: 1. Tahir Zema, 2. Rrustem Berisha, 3. Naim Maloku, 4. Ismet Ibishi. After the first wave of the offensive in Drenica, a delegation composed of Hashim Thaqi, Bislim Zyrapi, Rexhep Selimi and Ramë Buja will travel to Dukagjini. There they learned about changes that had occurred in the Dukagjini Zone. Commander with hidden ballot was chosen Tahir Zemaj and Ramush Haradinaj, although the issue of appointment of commander of the meeting was not the issue of peasant crowds, but it was a matter of military hierarchy. No matter how things had leaked, members of the KLA Headquarters, made it known to Tahir Zemaj that Kosovo Liberation Army has a master, that there was and order and hierarchy, the Headquarters will not allow bargaining between different individuals, but it was body that appoints and dismiss. By seeing the determination of the KLA Headquarters, Tahir Zemaj could not realize his purpose and in very crucial moments, takes his final steps: unravels one part of army in Dukagjini, where he was able, delivers a large number of arms and a considerable number of soldiers fled to Albania, and also spreads defeatism among the villages of Dukagjini. In addition to these damages, Tahir Zema has made another three major damage for Kosovo Liberation Army, such are:
1. brought the Army of Dukagjini Zone in quite symbolic number compared with previous;
2. By reducing to a minimum the number of soldiers he finally closed one of the two main arteries of supply; and
3. Has left a continuous hostile spirit in the ranks of the Kosovo Liberation Army, especially in the district of Deçani and Peja, which unfortunately continues to be felt even today.
After these damages inflicted by Tahir Zema, Dukagjin Zone has recovered itself again, will help from other parts of Kosovo and the direct intervention of Headquarters of the KLA. So, Ramush will receive also the logistical and human assistance and even hierarchical in respect of the commander of the Dukagjini Operational Zone.


Shala Operating Zone has a Command Headquarters in the village Oshlan. From this zone KLA was supplied and has taken directives and commands during military operations. For this reason the enemy had concentrated large forces in the area and tried by all means to destroy and break the resistance of our fighters and SHOZ HQ. The war had taken extensive dimensions. Commander of Shala Operative Zone was named Rrahman Rama and deputy commander was named Mensur Kosumi. In this area operated Brigade 152 "Meha Uka" which had a good organizational structure. Its commander, Hysni Ahmeti had a good military experience. He has structured well the leading staff of Brigade. Shala had strategic configuration, has the gift of nature for exercise, war and military art.

Llapi Operative Zone (LLOZ) was called the zone in region of Podujeva or River Llapi in KLA war. Geographically, Llapi Operative Zone was lying in the northeastern part of Kosovo. It was surrounded, in the northeast with Serbia, southeast with Karadak Operative Zone, in south with Nerodime Operative Zone, in the southwest with Drenica Operative Zone and in the northwest with Shala Operative Zone. One of the first fighters of the KLA was also and founder of LLOZ Zahir Pajaziti. In late 1997 and early 1998 LLOZ had a very good expansion and was very well organized and functional.
Llapi Operative Zone had a very good organization even in places there where did not made public appearance, as in Pristina, Obili1, Fushë Kosovë, Gallap, was acting guerrilla unit "BIA", under the command of Salih Mustafa known as Cali.
For the health care of KLA soldiers in this zone has given special attention, so were recorded significant results in this regard, especially by Dr. Skender Murati, who had established his medical team.
On 18th of July, 1998, was held first meeting of the formation of Staff of the Llapi Operative Zone. The meeting is led by Rustem Mustafa-Remi. Present were: Kadri Kastrati, Nuredin Ibishi, Latif Ashi, Sejdi Rama, Avdi Kiçmari, Muhamet Latifi, Skënder Murati and Hamit Hamiti. The meeting took this decision: Establishment of formation of LLOZ Staff, for commander was appointed Rrustem Mustafa-Remi; Establishment of the First Brigade and Second (which later are named Brigade 151 and 152), for commanders are appointed Nuredin Ibishi and Idriz Shabani; establishment of the Military Police, for commander was appointed Hamdi Berisha and Special Unit, commander of which was appointed Avni Ajeti. Later was established the Brigade 153 and for the Commander was appointed Adem Shehu.
In the Llapi Operative Zone were placed several battles, fighting and many military operations, among which are: the Battle of Kaçanolli (15 to 18 September 1998), Battle of December (24 to 27 December 1998), Battle of Lkesani (January 9, 1999 ), Battle of Majaci (27 January 1999), Battle of Prapashtica (7 April 1999) etc.
During the fighting of LLOZ have fallen 154 KLA soldiers, while 181 were injured.
Nerodimja Operative Zone initially was stretched from villages in Drenica: Shale, Fushicë, etc., up to Glloboçica. Later will be extend from Gryka e Carralevws and wide to Glloboçica. This zone included the territory of these municipalities: Lipljan, Shtime, Ferizaj, Kacanik and Shterpce. In June of 1998, by the decision of the General Staff of the KLA, Shukri Buja appointed commander of the Nerodimja Operative Zone. By decision of the General Staff of the KLA, they were located in Kleçka from where they will prepare organization of KLM formations for Nerodimja Zone. After receiving an experience in organization of the Kosovo Liberation Army in the villages of Drenica (which were under the administration of Lypjan) Shala, Krejimir etc., In places where was good  organization of KLA present, this organization was starched in Gryken e Carraleves, mountain villages of Shtime, Ferizaj and Kaçanik, and were placed in village Mollapolc of Shtime. First base of KLA for that side was the family "of “Plaku" Ahmet Mujota, from where was made the organization and coordination of military formations of the KLA. In Mollapolc, Shukri Buja, Agim Bajrami and Imri Ilazi shared action tasks: for Shtime and Lypjan was appointed Shukriu, for Kaçanik Agim Bajrami, while for Ferizaj was Imri Ilazi. For Ferizaj was initially charged Rexhep Bislimi who was imprisoned after the war begins and died after 6 days of torture. After the successful expansion of the KLA formations in this area have contributed Ahem Qeriqi, Heset Sahiti, Fitim Selimi, Ramiz Qeriqi “Luani” in municipality of Lypjan andh Shtime, Fehmi Mujota e Ruzhdi Salihu, in Ferizaj, Ilmi Reçica, Sami Hajrullahu, Naim Beka, Rexhep Bislimi, Qamil Xhemajli etc. Agim Bajrami had extended impact in many villages of Kaçanik. After a fruitful activity enemy falls on Agim trail, commander "Zef", and after a heroic unequal war he was killed.

Karadak Operative Zone is one of the areas with more limited military activity during the liberation war organized and led by the KLA. Compared with the period before the 90s, when the patriotic movement had a significant delay and even meaningless. This could be possibly affected by some factors, such as activists of this area had fostered a lot the pacifism, had left little space for the opposite opinion, and in the first years of existence of the KLA here there was no military activity. KLA HQ seeing these obstacles, awkwardness of alignment and lack in arms, left the area as a supply line. Just after the outbreak of war in Drenica, interest and involvement of people has been growing in the ranks of the KLA. KLA HQ was very interested to start a military organization that side. For this thing was charged Jakup Krasniqi, having good connections with some activists of the '70s to the '80s. Originally, about this he talked with Ilmi Ramadani (twice as political prisoner), who was always ready to operate in the service of the people of the country. Ilmi will go in Gjilan and will get in touch with Abdullah Tahir, Ahmet Isufi and Shemsi Syla. Abdullah Tahiri was more willing and more enthusiasts to be engaged in the organization of the Kosovo Liberation Army. With the mediation of Ilmi, Abdullah Tahiri, Ahmet Isufi and Shrmsi Syla went to the HQ, where they in details spoke about the KLA organization in this Zone. After two or three nights of their stay in Drenica, they get back in Gjilan to deal with military organization. Following the escalation of the war, especially the summer offensive of 1998, they will establish a connection NZOLL These links will keep until the end of 1998. In early 1999, for the Zone commander will be appointed Ahmet Isufi. As elsewhere, even here was felt severe lack of funds, funds that were blocked by the Bukoshi government.